Wat leer je allemaal op muziek, schilder. toneel, dans, schrijf, of fotografieles?
Niet alleen de hierboven beschreven kunstvormen, maar veel andere vaardigheden zoals concentratie om je iets eigen te maken , maar ook om je te kunnen presenteren, en....niet te vergeten het enorme plezier dat je eraan kan beleven.
Je moet om de beslissing te nemen om lessen in kunst te gaan volgen vooral de moed hebben om opnieuw te beginnen, of om iets weer op te pakken wat je al een tijd niet, of niet regelmatig hebt gedaan.
Bij kinderen wordt de keus soms gemaakt door de ouders die hun kind iets "mee willen geven", een volwassene neemt meestal zelf de beslissing al dan niet aangemoedigd door vrienden en/of familie.
Sommige kunstvormen vinden meer in groepsverband plaats, zoals dans en toneellessen en schilderlessen.
Andere vormen zijn in het algemeen nog meer individueel van aard zoals muzieklessen.
De particuliere muziekdocent geeft nog individueel les, terwijl op muziekinstellingen meer en meer groepslessen worden gegeven.
Niet iedereen die lessen in kunst volgt is bereid het ook te tonen voor publiek. Sommige mensen houden het liever voor zichzelf, en willen bij hoge uitzondering iets van hun eigen kunstvorderingen laten zien of horen.
Bij het idee alleen al dat ze voor publiek moeten optreden, of iets moeten tentoonstellen breekt hun het zweet al uit.
Wat mij betreft: "Vrijheid blijheid", als amateur kunstenaar mag je ervoor kiezen de gekozen kunstvorm te beoefenen zoals jij het wilt. Het is belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet, en wat een ander vindt is van ondergeschikt belang.....je doet het vooral voor jezelf!
Ikzelf ben al jaren werkzaam als pianiste en pianodocente, en weet uit ervaring hoe het is om voor publiek op te treden. Ik kan me gelukkig inmiddels door veel ervaring en schade en schande goed redden, en toch ondanks (of liever gezegd dankzij) stress me goed concentreren.
Maar ja, als "beroeps" hoort het er nu eenmaal bij dat je je moet kunnen presenteren, heb ik ook moeten leren.
In mijn lespraktijk heb ik daarentegen soms met nerveuze leerlingen te maken, die best aardig kunnen spelen, maar door plankenkoorts veel minder presteren dan wat ze werkelijk kunnen.
Streeft het beoefenen van, in dit geval muziek, dan door al deze stress zijn doel voorbij?
Ikzelf denk van niet! Iemand die kiest voor een vorm van kunstbeoefening volgt zijn hart, en of het nu goed of slecht gaat, als je echt houdt van wat je op dat moment doet, en uit oprechte motivatie ervoor gekozen hebt, laat je je niet uit het veld slaan, en ga je na een nachtje slapen en eventueel uithuilen toch weer aan de slag met je kunsten...Een goede docent weet hier begripvol, en tactvol mee om te gaan.
Het beoefenen van kunst is een persoonlijke verrijking, en draagt bij tot beter functioneren op allerlei gebieden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten